Choć na przysłowiowy ruszt coraz częściej wrzucamy przysmaki inne niż zwykła kiełbasa to pamiętajmy, że rybę także można grillować. Najlepsze ryby nadające się do tego to te o większej zawartości tłuszczu, bowiem te niskotłuszczowe stają się suche niczym wiór – podobnie dzieje się ze zbyt długo grillowanym delikatnym mięsem kurczaka. Najlepszym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ryb jest cytryna lub delikatniejsza w smaku limonka, które wydobywają subtelny smak ryb.

Potrzebne składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 mała cytryna
  • 1 małe limonki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka listków trawy cytrynowej
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy)

Rybę dobrze rozmrażamy, myjemy oraz dokładnie osuszamy.

Do szerokiej miski wlewamy oliwę, białe wino oraz wyciskamy sok z cytryny i jednej limonki. Połowę natki pietruszki, listki mięty i gałązki rozmarynu drobniutko siekamy i dodajemy do oliwy i soku. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Dzwonka łososia przekładamy do miski i delikatnie obracamy w marynacie. Miskę z łososiem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godziny.

W tym czasie myjemy pozostałą limonkę i kroimy ją na cienkie plastry tak, aby na jeden kawałek ryby przypadały dwa plasterki limonki.

Rybę układamy na ruszcie grilla i obsmażamy z każdej strony polewając co jakiś czas pozostałą marynatą. Pod koniec grillowania posypujemy drobniutko posiekaną resztą natki pietruszki, układamy na każdym kawałku łososia po dwa plasterki limonki i po dwa listki trawy cytrynowej.

Rybę podajemy ze świeżym białym pieczywem oraz białym schłodzonym wytrawnym winem.

Smacznego!