Choć na przysłowiowy ruszt coraz częściej wrzucamy przysmaki inne niż zwykła kiełbasa to pamiętajmy, że rybę także można grillować. Najlepsze ryby nadające się do tego to te o większej zawartości tłuszczu, bowiem te niskotłuszczowe stają się suche niczym wiór – podobnie dzieje się ze zbyt długo grillowanym delikatnym mięsem kurczaka. Najlepszym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ryb jest cytryna lub delikatniejsza w smaku limonka, które wydobywają subtelny smak ryb.
Potrzebne składniki:
- 4 dzwonka łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 mała cytryna
- 1 małe limonki
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka listków trawy cytrynowej
- kilka listków świeżej mięty
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy)
Rybę dobrze rozmrażamy, myjemy oraz dokładnie osuszamy.
Do szerokiej miski wlewamy oliwę, białe wino oraz wyciskamy sok z cytryny i jednej limonki. Połowę natki pietruszki, listki mięty i gałązki rozmarynu drobniutko siekamy i dodajemy do oliwy i soku. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Dzwonka łososia przekładamy do miski i delikatnie obracamy w marynacie. Miskę z łososiem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godziny.
W tym czasie myjemy pozostałą limonkę i kroimy ją na cienkie plastry tak, aby na jeden kawałek ryby przypadały dwa plasterki limonki.
Rybę układamy na ruszcie grilla i obsmażamy z każdej strony polewając co jakiś czas pozostałą marynatą. Pod koniec grillowania posypujemy drobniutko posiekaną resztą natki pietruszki, układamy na każdym kawałku łososia po dwa plasterki limonki i po dwa listki trawy cytrynowej.
Rybę podajemy ze świeżym białym pieczywem oraz białym schłodzonym wytrawnym winem.
Smacznego!