Jeśli chodzi o wypieki to szczerze mówiąc ja, bardziej niż ciasta i torty wolę ciasteczka i babeczki. Po pierwsze łatwo je podzielić a po drugie, przynajmniej wg mnie, lepiej się prezentują. Moją dzisiejszą propozycją są letnie babeczki z owocami kiwi, które z pewnością zasmakują każdemu łasuchowi. Poza tym są świetnym deserem dla najmłodszych bowiem zawierają dużą ilość magnezu i witaminy C. Potrzebne składniki:

Ciasto na babeczki:

  • 190 g mąki
  • 95 g masła
  • 1 żółtko
  • 65 g cukru pudru

Krem:

  • ¼ l mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 75 g galaretki cytrynowej lub jabłkowej
  • tarta skórka z limonki lub cytryny lub pomarańczy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 4-5 owoców kiwi

Ciasto na babeczki:

Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, masło, żółtko i cukier puder łączymy i wyrabiamy kruche ciasto, a następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Po upływie tego czasu, rozdzielamy ciasto i przekładamy do małych foremek, uprzednio nasmarowanych odrobiną tłuszczu. Babeczki pieczemy przez kilka minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

Krem:

Mleko przelewamy do rondla i gotujemy. W garnku rozcieramy żółtko z cukrem, a następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Połowę przygotowanych płatków migdałowych łamiemy w dłoni i także dodajemy do garnka. Na koniec dolewamy ciepłe mleko i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do powstania gęstego budyniu.

W miseczce przyrządzamy galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ale zamiast przekładać ją do lodówki aby ostygła miseczkę przekładamy do większego naczynia napełnionego gorącą wodą tak, aby galaretka cały czas była ciepła.

Upieczone babeczki napełniamy powstałym kremem budyniowym i odstawiamy na chwile do lodówki, aby budyń się schłodził. Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Babeczki wyjmujemy z lodówki i na każdej babeczce układamy po 3-4 plasterki kiwi. Babeczki polewamy galaretką a wierzch posypujemy startą skórką z limonki i płatkami migdałowymi a następnie wkładamy do lodówki do momentu aż galaretka zgęstnieje.

Smacznego!