Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Łyżka masła
2 łyżki rodzynek
4 łyżki miodu
8 dag orzechów laskowych (lub włoskich)

Wykonanie: Mąkę przesiać do miseczki, jajka dokładnie umyć, wybić do mąki, posolić, wlać tyle przegotowanej wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Na posypanej mąką tortownicy jeszcze wyrabiać ciasto aż będzie takiej konsystencji, aby dawało się rozwałkować. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, pokroić na kwadraciki mniej więcej 2 centymetrowe. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody i wrzucić łazanki, gotować aż wypłyną i jeszcze z 8 minut. Do wody dodać łyżkę masła, aby kluseczki się nie sklejały. Odcedzić. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać miód i rozgrzać ciągle mieszając. Orzechy posiekać, rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć. Orzechy i rodzynki dodać do miodu jeszcze przez parę minut podgrzewać. Łazanki ułożyć na półmisku i polać miodowym sosem. Podawać gorące.