Składniki:
- 3—4 kuropatwy
- 6 dkg tłuszczu
- 2 dkg mąki
- 1/4—1/2 l śmietany
- kilka utłuczonych ziaren jałowca
- sól
- łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
Sposób wykonania:
Skruszałe, sprawione tuszki opłukać, natrzeć solą wymieszaną z tłuczonym jałowcem. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim tuszki ze wszystkich stron, kuropatwy pokrajać na połówki, Włożyć do rondla, podlać wodą, dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować, dusić jeszcze kilka minut i osolić do smaku. Podawać na podłużnym półmisku oblane sosem i posypane siekaną zieloną pietruszką, z ziemniakami i z jarzyną (buraczki, fasolka szparagowa) albo borówkami.