Składniki:

  • 3—4 kuropatwy
  • 6 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • 1/4—1/2 l śmietany
  • kilka utłuczonych ziaren jałowca
  • sól
  • łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 
Sposób wykonania:

Skruszałe, sprawione tuszki opłukać, natrzeć solą wymieszaną z tłuczonym jałowcem. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim tuszki ze wszystkich stron, kuropatwy pokrajać na połówki,  Włożyć do rondla, podlać wodą, dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować, dusić jeszcze kilka minut i osolić do smaku. Podawać na podłużnym półmisku oblane sosem i posypane siekaną zieloną pietruszką, z ziemniakami i z jarzyną (buraczki, fasolka szparagowa) albo borówkami.