Kurczę, 25 dag włoszczyzny (bez kapusty), sól

Sos: 2 dag mąki, 8 dag śmietany, 2 dag masła, koperek, sól

Kurczę uformować i gotować według przepisu: „Potrawka z kurcząt”.

Przyrządzić sos: Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Przesianą mąkę wsypać do kubka, dodać niewielką ilość ostudzo­nego wywaru i dokładnie wymieszać, po czym zaprawkę wlać do wywaru i zagotować. Dodać posiekany koperek, śmietanę i surowe masło, doprawić do smaku.

Podzielone na części kurczę ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z dodatkiem ryżu, kasz lub ziemniaków z wody oraz warzywami, np. fasolką szparagową i surówką wiosenną z rzod­kiewki, ogórkami, sałatą ze śmietaną lub oliwą.

Kurczę w sosie pieczarkowym

Kurczę, 25 dag włoszczyzny (bez kapusty), sól

Sos: 20 dag pieczarek, 4 dag tłuszczu, 8 dag śmietany, 2

dag mąki pszennej, sól

Uformowane w kieszonkę  kurczę ugotować na wywarze z warzyw i miękkie podzielić na cztery części. Przyrządzić sos: Pieczarki umyć, osaczyć z wody, zdjąć skórkę z kapeluszy i pokrajać w paseczki, po czym przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem tłuszczu i szklanki wody. Z mąki i wody przyrządzić zaprawkę . Zaprawkę wlać do pieczarek i mieszając zagotować. Na końcu wlać śmietanę (jeśli homogenizo­wana — nie gotować) i doprawić do smaku. Gorące kurczę podać na salaterce, polać częścią sosu. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy są kasze ugotowane na sypko, kluski kładzione i warzywa gotowane, np. groszek zielony, oraz surówka z czerwonej papryki.