Składniki:

  • 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 – 3 łyżki groszku zielonego konserwowego
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, przyprawy (np. majeranek, oregano, bazylia, tymianek, sos sojowy)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzewam olej i dodaję cebulę i czosnek. Podsmażam je 3 – 4 minuty.
  2. Następnie wrzucam kurczaka (można go wcześniej czymś doprawić) i, mieszając, smażę przez 7 – 8 minut.
  3. Kolejny krok to dorzucenie pieczarek i marchwi, które duszę i podsmażam przez 20 – 25 minut, a raczej do momentu gdy pieczarki będą gotowe.
  4. Pod koniec smażenia / duszenia wrzucam groszek konserwowy.
  5. Przedostatnim krokiem jest dodanie do potrawy śmietany (nie, nie zwarzy się, spokojnie).
  6. Pozostaje już tylko całość dobrze doprawić ziołami i przyprawami.

Podawanie:

Z ryżem lub kaszą.