Składniki:

1 kurczak (nieduży)
Szklanka mleka
Puszka kukurydzy
Pojemniczek śmietany
1 papryka
1 łyżka mąki
2-3 łyżki tartej bułki
1 łyżka masła
1 litr bulionu drobiowego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: Kurczaka ugotować w bulionie pod przykryciem (30-40 minut). Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Z mąki, masła, mleka i śmietany zrobić biały sos, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kukurydzę osączyć, 1/3 odłożyć. Pozostałą część zmieszać z sosem. Na maśle podsmażyć odłożoną część kukurydzy, pokrojoną paprykę, doprawić do smaku. Sos z kukurydzą przełożyć na żaroodporny półmisek. Na sosie ułożyć pokrojonego kurczaka, na środku położyć kukurydzę z papryką, posypać tartą bułką. Na wierzchu położyć parę wiórków masła i zapiekać w piekarniku 15 minut.