Składniki:

  • 750 g filetów z kurczaka
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 1 puszka groszku
  • 5 plastrów ananasa
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy na plastry. Ubijamy tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Ananasa kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka. Gdy się zarumieni, wyciągamy go i pozbywamy się nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Na  rozgrzaną patelnię wrzucamy ananasa i groszek, dodajemy masło i curry. Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy dokładnie. Kolejno dodajemy usmażonego kurczaka. Dusimy całość na małym ogniu przez 10 minut.