Składniki:

1 kurczak
2 grube plastry szynki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
50 dag pomidorów
1 bakłażan
1 cukinia
3 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa lub olej
Szklanka białego wina
Trochę bulionu (może być z kostki)
Sól, pieprz
Zielona pietruszka

Wykonanie: Kurczaka umyć i podzielić na porcje, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w dużym rondlu obsmażyć na oliwie. Gdy już będzie rumiany dołożyć szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, obraną i pokrojona w grube plastry cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i dodać do kurczaka. Dusić aż do odparowania nadmiaru płynu. Wlać wino, przykryć i dusić dalej. Gdy sos prawie całkowicie odparuje, dolać trochę bulionu i dusić aż kurczak będzie prawie miękki. Cukinię i bakłażana obrać, umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, posolić i obsmażyć na oliwie. Gdy się zarumienią, przełożyć do naczynia z mięsem, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę listek laurowy. Całość poddusić, posypać natką pietruszki.