Składniki:

1 kurczak (1,5 kg)
Przyprawa do drobiu
1 łyżka mąki
2 łyżki margaryny
2 cytryny
2 surowe żółtka
Kilka łyżek śmietany
Fasolka konserwowa (35 dag)
Szklanka warzywnego bulionu (może być z kostki)
Owoce z kompotu
Sól, pieprz, cukier

Wykonanie: Kurczaka natrzeć solą, przyprawą do drobiu i upiec w całości. Przygotować sos: z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem warzywnym i ciągle intensywnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i wlać do wrzącego sosu, wymieszać i już nie gotować. Przyprawić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, solą i cukrem. Podać w sosjerce. Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć podgrzaną fasolką i przybrać pokrojoną drugą cytryną, owocami z kompotu.