Składniki:

  • cały kurczak (do 1,5 kg) lub wybrane części kurczaka wg uznania
  • 2 czubate łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • ¾ łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka startej kory cynamonu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 425 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 80 g masła
  • 250 g śmietany 36%
  • kardamon – najlepiej świeży ( 4 rozgniecione strąki)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego
  • sól

Przepis:

Marynata do kurczaka:
Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje. Czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy , jeśli chcemy uniknąć bardzo intensywnego smaku.
W dużej misce mieszamy przyprawy: garam masala, chilli, kolendrę, czosnek, imbir. Dodajemy koncentrat pomidorowy, jogurt i cytrynę. Składniki dobrze mieszamy. Kurczaka obtaczamy w tak przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( najlepiej na noc ).
Przygotowanie potrawy:
Cebulę siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy kardamon i korę cynamonu ( można również użyć zwykłego cynamonu w proszku ). Gdy cebula się zeszkli dodajemy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony po kilka minut. Kiedy mięso się zrumieni, zalewamy bulionem. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę oraz doprawiamy solą. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie sos zaprawiamy słodką śmietanką i gotujemy następne 10 minut. Kurczaka sprawdzamy nakłuwając go (jeśli wypłynie przeźroczysty sok, mięso jest gotowe).