Składniki:

1 kurczak (średniej wielkości)
1-2 jajka
5 dag mąki pszennej
8 dag bułki tartej (drobno zmielonej)
3 dag masła
Tłuszcz do smażenia
Cytryna
Zielona pietruszka
Sól, pieprz

Wykonanie: Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć szyję. Podzielić na porcje ( skrzydełka, udka, piersi). Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na godzinę. Jajka wybić do miski, rozbełtać. Na osobnych talerzach wysypać mąkę i tartą bułkę. Każdą część kurczęcia obtoczyć w mące, następnie w jajku i tartej bułce, panierkę dobrze docisnąć. Rozgrzać mocno tłuszcz na patelni, a piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Smażyć każdą część kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron, pod koniec dołożyć masło i wstawić do piekarnika. Kawałki kurczęcia ułożyć na półmisku, przybrać natką i plasterkami cytryny. Podawać z ziemniakami i np. sałatą.