Składniki:

1 kurczak
8 plastrów wędzonego boczku
25 dag zielonych oliwek
Zielona pietruszka
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Szklanka białego wytrawnego wina
Sól, pieprz

Wykonanie: Kurczaka podzielić na 8 części, z boczku odciąć skórę. Obrać i posiekać czosnek. Natkę pietruszki dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać i połączyć z czosnkiem. Najdorodniejsze oliwki odłożyć, resztę drobno pokroić. Kawałki kurczaka ponacinać, i nadziać farszem z oliwek, pietruszki i czosnku. Posolić i popieprzyć. Pozostałą cześć nadzienia położyć na plastrach boczku i zawinąć nimi kawałki kurczaka, spiąć wykałaczkami. Zrazy obrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać wino, przykryć i gotować 10 minut. Dodać resztę oliwek i dusić pod przykryciem pół godziny, następnie zdjąć pokrywkę i 15 minut jeszcze trzymać na małym ogniu do czasu do czasu mieszając. Podawać z ziemniakami w mundurkach.