Kurczak, 1,25 I wywaru z warzyw, 2 żółtka, pół szklanki śmietanki, sól

Sprawionego i posolonego kurczaka włożyć do uprzednio przyrzą­dzonego wywaru i gotować około 1 godz. na wolnym ogniu. Miękkiego kurczaka wyjąć, podzielić na cztery części i włożyć do rondelka zalewając niewielką ilością rosołu.

W salaterce, na której potrawa będzie podawana, wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać pozostały rosół (gorący), włożyć porcje kurczaka i podawać. Jako dodatek — grzanki z białego pieczywa.

Kurczak gotowany ,.a la mode”

Kurczak, 15 dag marchwi, 10 dag pietruszki, 10 dag selera, 10 dag zielonego groszku konserwowego, 3 dag masła (margaryny), 5 dag płatków owsianych, 10 dag śmietany, 1 żółtko, pół pęczka koperku; sól

Sprawionego kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka i zalać 1,5 I wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Do na pół miękkiego kurczaka włożyć rozdrobnione na tarce o dużych otworach: marchew, pietruszkę i seler; dalej gotować na wolnym ogniu. Płatki owsiane zrumienić na złoty kolor na tłuszczu, połączyć z wywarem i zagotować. Do wywaru włożyć zielony groszek konserwowy, posiekany koperek, śmietanę wymie­szaną z żółtkiem i doprawić do smaku.

Gorącą potrawę podawać na głębokich talerzach, a każdą porcję posypać koperkiem.

Uwaga: Gdyby potrawa okazała się zbyt gęsta wskutek nadmier­nego wyparowania wywaru, należy ją rozrzedzić rosołem z kostki bulionowej lub wywarem z warzyw.