Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • cebula
  • pęczek dymki
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 goździki
  • łyżeczka świeżego, tartego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki curry
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • 150 ml wody
  • łyżka soku z limonki
  • 10 kolb mini kukurydzy

Przepis:

Kurczaka kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Dymkę siekamy. Kolby kukurydzy przekrawamy wzdłuż. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka i cebulę. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozrabiamy koncentrat pomidorowy, sok z limonki i wszystkie przyprawy. Gdy kurczak i cebula się zrumienią, zalewamy je tak przygotowanym sosem. Część dymki dodajemy do składników. Dusimy ok. 10 minut. Na koniec dorzucamy kukurydzę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dekorujemy pozostałą częścią dymki.