Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • cebula
  • ½ pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka świeżo, startego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • ryż – wg uznania
  • olej
  • sól do smaku

Przepis:

Ryż gotujemy i odstawiamy. Cebulę oraz mięso kroimy w kostkę. Siekamy czosnek. Na dużej patelni lub w garnku żeliwnym podsmażamy olej i rumienimy cebul. Dodajemy starty imbir i wszystkie przyprawy. Podsmażamy całość ok. 2-3 minut. Następnie wrzucamy czosnek i kurczaka. Smażymy wszystkie składniki ok. 10 minut, aż kurczak się zetnie. Wlewamy pomidory razem z zalewą i dosmażamy danie ok. 5 minut. Na końcu wsypujemy ryż, doprawiamy potrawę solą do smaku, mieszamy. Po ok. 2 minutach danie jest gotowe.