Kura, 25 dag włoszczyzny, sól

Sos: 20 dag pieczarek, 5 dag cebuli, 3 dag masła, 3 dag mąki, 10 dag śmietany, pieprz, sól

Kurę ugotować według przepisu: „Kura w sosie koperkowym”. Przyrządzić sos: Pieczarki umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy, pokrajać w paseczki. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki razem z cebulą poddusić z dodatkiem tłuszczu i niewielkiej ilości wody. Podprawić, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzieloną kurę (gorącą) ułożyć na półmisku lub talerzach, polać sosem. Podawać z dodatkiem kasz, klusek lub makaronu oraz surówek, np. z zieloną sałatą przybraną cząstkami pomidora.

Potrawka z podróbek z kury

40 dag podróbek, 20 dag włoszczyzny, 5 dag cebuli, sól Sos: 4 dag mąki, 5 dag masła, 2 szklanki rosołu, pół szklanki śmietany, natka pietruszki, sól

Oczyszczone, umyte podróbki zalać wrzącą posoloną wodą i gotować pod przykryciem. Gdy będą na pół miękkie włożyć umyta i oczyszczoną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę. Gotować do miękkości. Następnie włoszczyznę odcedzić, miękkie podróbki wyjąć i obrać z kości, pokrajać. Włoszczyznę rozdrobnić i wszystko połączyć razem.

Przyrządzić sos: Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę i ogrzewać do momentu uzyskania złotego koloru. Patelnię zestawić z ognia, dodawać stopniowo zimną wodę, stale mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy, następnie postawić na ogniu i zagoto­wać mieszając. Do sosu przełożyć podróbki z warzywami, wymie­szać i doprawić do smaku.

Podawać w salaterce. Oddzielnie podać kaszę lub makaron oraz dość ostrą surówkę, np. z warzyw mieszanych. Potrawę i dodatki posypać opłukaną przedtem, posiekaną natką pietruszki.