Kura, 25 dag włoszczyzny, sól

Sos: 2 dag mąki pszennej, 10 dag śmietany, koperek, 2 dag masła, sól

Wypatroszoną, umytą kurę uformować w kieszonkę  i gotować we wrzącej, posolonej wodzie. Gdy kura będzie na wpół miękka, dodać umytą, oczyszczoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Miękką kurę wyjąć z wywaru i podzielić na 4 części.

Przyrządzić sos: Mąkę rozprowadzić częścią zimnego wywaru, drugą część wywaru podgrzać, dodać zaprawkę z mąki i zagoto­wać, a potem połączyć ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Na końcu dołożyć surowe masło i doprawić do smaku. Podzieloną kurę włożyć do sosu, by się dobrze zagrzała, po czym wyłożyć na salaterkę. Podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy perłowej ugotowanej na sypko z warzywami gotowanymi i delikatnymi w smaku surówkami, np. z selerów i jabłka.