Składniki:

80 dag ziemniaków
Niepełna szklanka mleka
8 dag masła
12 dag mąki
3 jajka
Pół litra oleju (do smażenia)
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez praskę lub zemleć. Mleko posolić, zagotować dodając masło, wsypać mąkę pszenną i ciągle mieszając ogrzewać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od naczynia. Zestawić z ognia i wbijać po jednym jajku intensywnie mieszając. Połączyć ostudzone ciasto z ziemniakami. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z masy ziemniaczanej formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany mocna tłuszcz. Smażyć obracając, aby zrumieniły się równomiernie. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać do pieczonego drobiu lub innych pieczonych mięs. Do masy przed smażeniem można dodać starty żółty,dosyć ostry ser.