- 40 dag różnych gatunków wyfiletowanych ryb (na przykład łososia, tuńczyka, ryby maślanej)
- 250 gram ryżu do sushi
- Ocet ryżowy, sól i cukier na zaprawę do ryżu
- Chrzan
- Imbir
Ta ciekawa odmiana tradycyjnego nigiri z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu czy spotkaniu towarzyskim.
Przyrządzanie tego sushi zaczynamy oczywiście od dokładnego wypłukania i ugotowania ryżu według przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy do ryżu zaprawę, którą przygotowujemy poprzez wymieszanie octu ryżowego, soli i cukru. Po połączeniu jej z ryżem sprawdzamy, czy ma on odpowiadający nam smak i w razie konieczności doprawiamy. Pamiętajmy, że doprawiając sushi możemy odrobinę popuścić wodze fantazji – szczególnie warto eksperymentować z ziołami. Następnie dzielimy ryby na niewielkie kawałeczki. Dla uzyskania ich lepszego smaku można te kawałki skropić sokiem z cytryny lub delikatnie posypać bardzo niewielką ilością soli. Teraz trzeba z ryżu uformować dłońmi niewielkie kuleczki. Na nie nakładamy przygotowane wcześniej kawałki ryby maślanej, łososia i tuńczyka tak, by przykrywały one ryż. W restauracjach częściej spotkamy sushi nigri w kształcie wałeczków – tak jak na zdjęciu – nasze kuliste sushi będzie zatem tym bardziej oryginalne.
Gotowe sushi podajemy tradycyjnie z chrzanem oraz sosem sojowym i marynowanym imbirem.