Składniki:

– 1 kostka margaryny, ja użyłam Kasi

– 3 łyżki smalcu

– 5 jajek ( białka do jednego naczynia, żółtka do ciasta)

– 1 łyżeczka kakao

– 3 i 1/4 szklanki mąki

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szklanki orzechów włoskich

– słoik drylowanych wiśni

– 1 szklanka cukru do bezy

– 1 łyżeczka mąki kartoflanej do bezy

Przyrządzanie:

Mąkę, margarynę, smalec posiekać nożem, dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce ok. godziny. Pierwszą część wykładamy na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), drugą część zagniatamy z kakao i ścieramy na tarce na warstwę w blasze. Na kakaowej części układamy orzechy i wiśnie. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i łyżeczkę kartoflanki, ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na owoce. Trzecią część ciasta ścieramy na tarce i układamy na bezie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 st. do suchego patyczka. Smacznego