Łatwy i świetny przepis na pyszne ciasto:

– 3 i 1/4 szklanki mąki, użyłam Basi

– 1/2 szklanki cukru

– 5 żółtek

– 3 łyżki smalcu

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 kostka margaryny, użyłam Palmy

– szczypta soli

– dowolne owoce, garść truskawek i kilka cząstek brzoskwini z puszki

na bezę:

– 5 białek

– szczypta soli

– szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i proszek wysypujemy na blat, siekamy nożem z margaryną i smalcem, wbijamy żółtka i ugniatamy do uzyskania gładkiej masy, formujemy wałek i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem formując mały brzeg. Układamy owoce, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, uzyskany krem wykładamy na owoce. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy na parę minut w środku żeby beza nie upadła. Gotowe