Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 żółtko

– 1 kostka margaryny, użyłam Kasi

– 1 łyżka kakao

– 7 łyżek cukru pudru

– 2 łyżki cukru

Na blat wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtko i siekamy całość nożem. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę, osypując dłonie mąką, żeby się nie przyklejało. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy do uzyskania jednolitego czekoladowego koloru. Z każdej kuli ciasta formujemy wałek, który owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na max. 30 min. Po wyjęciu łączymy obydwa wałki w jeden grubszy. Kroimy wałek na kawałki o szerokości ok. 2 cm, formujemy ciasteczka i posypujemy każde szczyptą cukru. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Smacznego