Składniki:

Ciasto:

1,75 szkl mąki

0,4 szkl cukru pudru + do posypania ciasta

kostka (250 g) masła

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka wody

szczypta soli

Nadzienie:

2 obrane jabłka

3 długie łodygi rabarbaru

garść truskawek

2 łyżeczki cukru wanilinowego (ja dodałam ziarna wanilii i trochę więcej cukru)

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypałam mąkę z solą. Dodałam cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę, zagniotłam gładkie ciasto,  zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Akurat mamy czas na przygotowanie nadzienia: łodygi rabarbaru obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Podobnie z jabłkami. Pokrojone owoce wrzucilam do garnka, zalałam wodą, dodałam cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, truskawki i przyprawy. Potem już tylko wystarczy to gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut i od czasu do czasu zamieszać. Moje nadzienie wyszło dość kwaśne, nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, jednak jeśli ktoś woli słodsze ciasta, warto spróbować nadzienia i ewentualnie dodać trochę cukru.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam ok. 3/4 ciasta na blacie, po czym ostrożnie przeniosłam je do formy na tarty (o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowałam długie paski, potrzebne na kratkę. Nadzienie przełożyłam do formy z ciastem. Na wierzch należy ułożyć paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Tak przygotowane ciasto trafiło do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 45-50 minut.