Składniki:

– 4 jajka

– 4 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny

– 1 szklanka cukru

– 20 dag drożdży

– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stół i siekamy nożem z margaryną. Rozbijamy jajka, białka wlewamy do osobnej miseczki, żółtka dodajemy do mąki i siekamy. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do ciasta, ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałek i wkładamy go do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu kroimy po kawałku, wałkujemy, żeby uzyskać cienki placek i wykrawamy szklanką kółka, które kolejno smarujemy białkiem,  maczamy w cukrze, możemy dodać odrobinę migdałów lub posiekanych orzechów. Pieczemy w temperaturze 180 st. Podana ilość wystarczy na 2,5-3 blachy.