Składniki:

50 dag mięsa z królika
1 kostka rosołu z drobiu
1 marchewka
Pół selera
2 cebule
1 ząbek czosnku
Zielona pietruszka
12 łyżeczek żelatyny
Garść goździków, sól, pieprz ziarnisty

Wykonanie: Marchewkę, seler, czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić. Cebule obrać, dwie pokroić na ćwiartki, jedną naszpikować goździkami. Warzywa zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować, dodać kostkę rosołową i przyprawy, włożyć mięso z królika i gotować pół godziny. Po wyjęciu mięsa wywar przecedzić i odparować, aby było 1 litr płynu. Mięso pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić a małej ilości zimnej wody i zagotować z wywarem,ostudzić. Dno salaterki wylać warstwą wywaru i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie ułożyć na niej kawałki królika i posypać natką, wylać resztę galarety i odstawić do lodówki na kilka godzin.