W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów dotyczących robienia krokietów. Mój jest unikalny, ponieważ krokiety wykonane zgodnie z moim przepisem będą wyśmienite.
Tym razem przepis od początku do końca jest moim przepisem, a nie mojej mamy  i tym razem moja mama z niego korzysta, a nie na odwrót.

Skład na naleśniki:
– Mąka – 0,5kg (około)
– Mleko – szklanka (około)
– 1 Jajko
– Woda – szklanka (około)
– Sól – szczypta

Napisałam około, ponieważ uważam, że czasami nie można podawać dokładnych ilości. Główną zasadą w cieście naleśnikowym jest jego konsystencja. W tym wypadku ma być dość gęste. Dlatego też mieszamy wszystkie składniki razem i dolewamy mleko z wodą tak aby konsystencja ciasta naleśnikowego była odpowiednia – gęsta. Można do ciasta dodać łyżeczkę oleju – będą się wówczas lepiej piekły naleśniki.

Naleśniki pieczemy, zwracając uwagę na to aby nie były za cienkie i za bardzo spieczone.

Farsz – (ja nazywam wnętrzności
– Pieczarki – około 30 – 40 dag
– Cebula 1 duża
– Kapusta biała – główka średnia
– Kapusta kiszona – 5 -10 dag
– Olej do smażenia
– Sól i pieprz do smaku
– Bułka tarta do panierki
– 4 -6 jajek do panierki

Pieczarki, dużą cebulę (lub dwie) drobno pokroić i dusić na wolnym ogniu, dolać trochę oleju. Posolić do smaku. Kapustę białą poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Kapustę kiszoną, pokroić i również ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowane obie kapusty dołożyć do pieczarek z cebulą i razem wymieszać, dusić razem około 10 – 15 min. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Pamiętajmy żeby nie nakładać za dużo farszu. Po zawinięciu farsz nie może się wysypywać z naleśnika.
Następnie, rozbijamy jajka w misce i solimy je. Mieszamy dokładnie. Do drugiego naczynia sypiemy bułkę tartą.
Krokiety panierujemy w jajku i w bułce tartej.
Ja nie smażę krokietów na patelni, tylko daję na brytfankę i wsadzam do piekarnika. Pędzelkuję je wcześniej olejem (można też zamoczyć je w oleju). Ostatnie działanie – o przepraszam przed ostatnie, to upieczenie krokietów w piekarniku – temp. około 175 ° C, tak aby nabrały złocistego koloru.
Ostatnią rzeczą którą musimy zrobić to….ZJEDZENIE KROKIETÓW.
SMACZNEGO!!