Składniki:
– 50 dag krewetek królewskich
– oliwa
– pół łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki soli
– 1 ząbek czosnku
– 1 cytryna
– pół łyżeczki oregano
–  pęczek koperku
– 3 łyżeczki curry
– opakowanie szpadek

Sposób przygotowania:

Do miseczki dodać curry, oregano, sól, pieprz, szklankę oliwy. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do miseczki. Krewetki nadciąć od spodu w taki sposób, aby nie naruszyć skorupek. Krewetki dodać do miseczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na 2- 3 godziny. Posiekać koperek. Krewetki nadziać na szpadki i układać na grillu. Piec przez 4-5 minuty. Obracać na jedną i drugą stronę. Upieczone krewetki układać na talerzu i udekorować koperkiem i ćwiartkami cytryny. Podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę można wykonać z samych ziół bądź z sosem pomidorowym.