Zapewne podczas grillowania poszukujecie ciekawych przepisów chociażby na przystawki, czy sosy i inne dodatki aby pozornie znane nam dania nabrały nieco innego smaku i wyrazu. Dziś proponujemy tzw. Chutney chrzanowo-jabłkowy idealny do smażonych mięs czy też ryb. Potrzebujesz:

– 3 duże winne jabłka

– 3 cebule

– 30dkg startego chrzanu

– 15dkg cukru

– łyżka margaryny

– 3 łyżki soku z cytryny

– łyżeczka mielonego cynamonu, również goździków mielonych oraz mielonej papryki ostrej

– sól

Najpierw myjemy i obieramy jabłka. Następnie ścieramy je na tarce z dużymi oczkami i skrapiamy sokiem cytrynowym. Cebulę należy pokroić drobno i wymieszać razem z jabłkami, cukrem i przyprawami. Następnie przykrywamy całość i odstawiamy na około 2,5 godziny. W garnuszku roztapiamy margarynę, wrzucamy jabłka z cebulką i dusimy całość na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zrobi nam się gęsta należy ją wystudzić i wymieszać z chrzanem. Znowu doprawiamy do smaku i krem gotowy!