Jeśli musiałabym wskazać jakiś mój nałóg bądź czuły punkt to byłaby to z pewnością… czekolada. Za każdym razem gdy jestem w sklepie i przechodzę obok półek z kremami czekoladowymi muszę stoczyć wewnętrzną walkę z ukrytym we mnie łasuchem. W rzeczywistości ten łasuch nie chowa się zbyt głęboko więc już od dawna w moim notesie znajduje się przepis na domową Nutellę, który to dziś chciałam Wam zaproponować :)

Potrzebne produkty:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy

Czekoladę kruszymy do rondla i powoli ją roztapiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy miękkie masło (pamiętajcie, aby wcześniej wyjąć je z lodówki, aby nie było twarde i zimne) i czekamy aż się rozpuści mieszając co jakiś czas. Otwieramy puszkę ze skondensowanym mlekiem i powoli je wlewamy do rozpuszczonej masy cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy dodajemy powoli dosypujemy gorzkie kakao i kawę, cały czas mieszając i uważając aby w masie nie zrobiły się grudki. Gdy wszystkie składniki są już w rondlu całość mieszamy aż powstanie jedwabista masa. gotowy mus przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

Smacznego!