Czas przygotowania: 60 minut+2 godziny gotowania grochu+noc namaczania

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 szklanka żółtego grochu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki świeżej pietruszki
  • ½ łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 jajko
  • liść laurowy wg uznania
  • masło

Przepis:

Groch płukamy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Czosnek, liść laurowy i pietruszkę siekamy. Ugotowany groch odsączmy i mielimy w maszynce. Dodajemy czosnek, pietruszkę, imbir, sól, liść laurowy, kminek. Do masy wbijamy jajko, mieszamy i formułujemy małe kotleciki. Na patelni klarujemy masło i smażymy na nim kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy gorące, posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.