Jeśli poszukujesz nieco innego pomysłu na kotlety, ponieważ dania mięsne już Ci się trochę znudziły, śmiało możemy zaproponować Ci kotlety z kaszy jaglanej i jajek, które będą idealne i bardzo zdrowe. Potrzebujesz do tego:

– 8 jajek na twardo

– 1 surowe jajko

– 10dkg kaszy jaglanej

– natka pietruszki

– 2 łyżki prażonego słonecznika

– łyżka miękkiego masła

– sól, pieprz

– 6 łyżek bułki tartej

– 8 łyżek oleju

– łyżka masła

Najpierw oczywiście musimy ugotować kaszę jaglaną, zatem wsypujemy ją do sitka i przelewamy najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem aby nie miała gorzkiego smaku. Następnie do garnka lejemy około 1 ¼ szklanki wody i gotujemy do wrzenia a następnie wsypujemy kaszę i tak gotujemy na dużym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie solimy kaszę i wyłączamy ogień, mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut aby kasza nasiąkła. Po tym czasie odkrywamy kaszę i zostawiamy aby wystygła. Jajka ugotowane wcześniej na twardo obieramy i siekamy bardzo drobno i przekładamy je do miseczki wraz z masłem, kaszą, surowym jajkiem i prażonym słonecznikiem i natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie i mokrymi rękami formujemy z masy kotleciki. Następnie panierujemy je oczywiście w bułce tartej i smażymy na oleju z masłem około 3 minut każda strona aby były złote. Przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz i gotowe!