Składniki:

60 dag ziemniaków
20 dag mielonego mięsa
Cebula
1 jajko
Pół szklanki tartej bułki’
Zielona pietruszka
1 łyżka masła
1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków
Olej, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Zieloną pietruszkę wypłukać, osuszyć, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe zmielić i wystudzić. W misce połączyć ziemniaki, mięso, cebulę, natkę pietruszki jajka, i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą,przyprawą do ziemniaków i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić, (jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze bułki tartej). Z masy zrobić 8 okrągłych kotlecików, obtoczyć w reszcie bułki tartej i smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.