Składniki:

1 kg ziemniaków
25 dag mąki pszennej
5 da kaszy manny
1 jajko
Puszka pomidorów
Cebula
Gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
5 dag żółtego sera
Oregano, bazylia, tymianek (suszone)
Sól, cukier, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące przepuścić przez praskę. Ostudzić. Zagnieść z mąką pszenną, kaszą manną i jajkiem. Wyrobić gładką masę, doprawić. Z ciasta formować wałeczki, każdy pokroić w 3 centymetrowe kluski, każdą kluskę spłaszczyć widelcem. Zagotować osoloną wodę, wkładać kopytka i od wypłynięcia gotować około 5 minut. Cebulę i czosnek obrać, umyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojone i osączone z zalewy pomidory. Doprawić cukrem, solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać suszone zioła. Dusić aż odparuje nadmiar płynu. Kopytka podawać polane sosem i posypane żółtym startym serem.