Skład:

sałata lodowa     1      szt.
pomodory koktajlowe     7      szt.
melon     1      szt.
kapary     1      łyżka
kurczak (piersi)     100      g.
majonez     3      łyżka
ketchup     1      łyżka
koniak     1      łyżka
tymianek     1      łyżka
chilli     1      łyżka

Czas wykonania : 30 min.
Opis potrawy :

Przepis opracowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta
Muzyczkę.

Przepis :

Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na
sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach
lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem
koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec
dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!

Sos koktajlowy:
Trzy łyżki
majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do
smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Wskazówka:
zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.