Pieczenie ciast bywa czasem niezbyt proste, szczególnie jeśli chodzi o ciasta biszkoptowe, gdyż należy wtedy mieć naprawdę dobry przepis aby biszkopt wyszedł nam smaczny a nie twardy i gumowaty. Co jednak z masami i kremami do ciast? Tu również warto znać kilka dobrych przepisów, które możemy wykorzystać właściwie do wszystkiego. Oto pomysł na krem kokosowy.

– 2 szklanki mleka

– 25dkg wiórków kokosowych

– 3 łyżeczki żelatyny

– szklanka cukru

– kostka masła lub margaryny

Na początek oczywiście należy rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody naszą żelatynę. Wiórki kokosowe zalewamy gotującym się mlekiem, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Margarynę należy utrzeć z cukrem, dodajemy ostudzoną masę kokosową i wciąż mieszając i ucierając dolewamy stopniowo, powoli ostudzoną żelatynę. W ten prosty sposób mamy gotowy krem kokosowy.