Składniki:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka grochu ( grochowe puree )
  • 3 łyżki orzechów

Przepis:

Rozpuszczamy masło na patelni lub w żeliwnym garnku i dodajemy do niego grochowe puree. Smażymy, cały czas mieszając ok. 15 minut. Groch powinien nabrać złotobrązowego koloru. Następnie dodajemy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smażymy całość ok. 3 minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dosypujemy cukier puder. Mieszamy, rozcierając dokładnie wszystkie grudki. Odstawiamy masę do ostygnięcia na ok. 10 minut. Gdy masa ostygnie, formujemy 15 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Można oprószyć przed podaniem wiórkami kokosowymi.