Składniki:

Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego ( najlepsza jest jagnięcina )
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ceyenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 większa lub 2 mniejsze zielone chilli
  • ½ garam masala
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu ceyenne
  • ¾ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 mniejsza lub 2 większe zielone chilli
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji

Przepis:

Sos:
Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Czosnek przecieramy. Chilli przekrawamy wzdłuż i czyścimy z pestek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i prażymy wszystkie przyprawy, oprócz kurkumy i pieprzu ceyenne. Dodajemy czosnek, chilli, pomidory i cebulę. Smażymy cały czas mieszając, do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurkumę i pieprz oraz doprawiamy do smaku solą. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą w razie potrzeby.
Klopsiki:
Ziemniaka gotujemy w łupince. Po ugotowaniu obieramy i przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem przez praskę.Cebulę obieramy i siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Jeśli sos zgęstniał i pojawiła się warstwa oleju, wrzucamy kulki do sosu i gotujemy razem 10-15 minut. W razie konieczności możemy podlać wodą. Podajemy gorące, posypane migdałami.