Składniki:

1 kg ziemniaków
50 dag śliwek
25 dag mąki
1 jajko
Sól
Masło lub śmietana
Tarta bułka
Cukier

Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę. Śliwki umyć i wypestkować. Masę ziemniaczaną wystudzić, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę (lub do miski). Zrobić w ziemniakach dziurkę, wsypać mąkę, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na każdy kłaść śliwkę, dokładnie zlepiać, otoczyć w mące. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody, włożyć knedle i gotować 3-5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką lub śmietaną i posypane cukrem.