Składniki:

1 kg ziemniaków
25 dag maki
1 jajko
Sól
40 dag pieczarek
2 cebule
1 żółtko
1-2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Po ugotowaniu przepuścić przez praskę, ostudzić. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać jajko i mąkę. Zagnieść ciasto i wyrobić na gładką masę. Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki i smażyć przez tak długą chwilę aż nadmiar płynu odparuje. Ostudzić, dodać żółtko i tartą bułkę, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na które kłaść nadzienie dokładnie zlepiać robiąc kuleczki. Gotować w dużej ilości osolonej wody 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.