Składniki:

60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
Około szklanki mąki
Sól

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę i jajka, zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. Z ciasta lepić kulki wielkości dużej śliwki. Układać na stolnicy posypanej mąką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wkładać kluski i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na sito. PYZY Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

Kilogram ziemniaków
15 dag boczku
100 ml mleka
Łyżka rosołu
20 dag mąki gryczanej
Sól

Wykonanie: Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Pokrojony boczek stopić, część zostawić, a resztę z rosołem, mlekiem i mąką dodać do ziemniaków. Wyrobić ciasto. Formować kluski i wkładać do osolonego wrzątku i gotować 15-20 minut. Posypać skwarkami.