Składniki:

50 dag ziemniaków (ugotowanych)
35 dag ziemniaków surowych
2 jajka
Mąka (ile się wgniecie)
1 łyżka masła
Sól, pieprz
10 dag żółtego sera
Pęczek zielonej pietruszki
Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, część ugotować i jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub zemleć. Ostudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi otworami, odcisnąć sok i odstawić (sok) na pół godziny. Następnie zlać sok z wierzchu a ustałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane i surowe starte połączyć razem, dodać jajka i dosypać tyle mąki, aby ciasto miało pożądaną konsystencję. Do ciasta dołożyć umytą, osuszoną i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę. Łyżką maczaną we wrzątku nabierać niewielką ilość ciasta i kłaść do wody. Gotować około 10-12 minut od wypłynięcia. Podawać z roztopionym,masłem i startym żółtym serem.