Składniki:
-50 dag kiełbasy swojskiej lub podwawelskiej
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- czosnek
- kolendra
- cynamon
- Vegeta

Sposób przygotowania:

Nadetnij każde pętko kiełbasy i dopraw przyprawami. Z jednej i drugiej strony. Pozostaw na 20-25 minut. Dzięki temu kiełbasa będzie miała aromat. Potem połóż pętka kiełbasy obok siebie na grillu. Powinny się piec ok. 20 minut. Obracaj pętka z jednej i drugiej strony. Gdy już kiełbasa będzie chrupiąca, zestaw ją na talerze. Tak przygotowaną można podawać z grzankami i wiosenną sałatką z pomidorów, ogórków, sałaty, rzodkiewki i szczypiorku. Można klasycznie podać z keczupem i musztardą. Zamiast zwykłych przypraw można użyć przyprawy z grilla, która posiada wszystkie składniki potrzebne do pieczonej kiełbasy. Jednak można samemu skomponować taką mieszankę.