Już w XV w kawa pochodząca z krajów arabskich ciszyła się dużym zainteresowaniem, jednak wraz z coraz szerszym jej rozpowszechnieniem narastały także wątpliwości co do tego czarnego napoju sporządzanego z ziaren kawy. W Mekce, głównym ośrodku handlu kawą, zabroniono jej spożycia, jednak zakaz ten szybko zniesiono. Wątpliwości jednak pozostały aż do dzisiaj. Po wielu badaniach stwierdzono, że nie ma potwierdzonych negatywnych działań na zdrowie człowieka natomiast odkryto liczne pozytywne właściwości kawy. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę II stopnia (nawet do 50%), chorobę Parkinsona, marskość wątroby, raka jelita i wątroby, przyśpiesza metabolizm a są tą tylko niektóre korzystne działania kawy.

Potrzebne produkty:

  • 5 łyżek najlepiej świeżo zmielonej kawy
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ćwierć szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka 36% śmietany
  • przyprawa curry
  • kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego

W ekspresie przepływowym (przelewowym) zaparzamy kawę wraz dwiema szklankami wody. Do rondelka wsypujemy biały cukier i rozpuszczamy go na małym ogniu z dodatkiem ¼ szklanki gorącej wody.

Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy łyżką zimnej wody i czekamy 1-2 minuty aż żelatyna nasiąknie.

Zaparzoną kawę łączymy z cukrowym syropem. Dodajemy także żelatynę i kilka kropel olejku nie zapominając aby cały czas mieszać do momentu aż żelatyna się całkowicie rozpuści.

Całość wkładamy do lodówki na ok. 6-8 godzin. Śmietanę ubijamy z brązowym cukrem i odrobiną curry (ok. 1/3 łyżeczki). Galaretkę przekładamy do pucharków a na wierzch nakładamy śmietanę. Wierzch zdobimy ziarnami kawy.

Smacznego!