Składniki

– 1 kg karkówki

– 0,5 kg ziemniaków

– 1 kg kapusty kiszonej

– 2 duże cebule

– smalec

– woda

– papryka słodka mielona

-pieprz

-vegeta

– ziele angielskie

Kociołek węgierski wieszamy jak zwykle na trójnogu. Roztapiamy dwie łyżki smalcu i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli, wrzucamy drobno pokrojone mięso z karkówki. Może być też łopatka. Gdy mięso się zetnie zalewamy wodą tak, by woda je tylko lekko zakrywała. Gotujemy 30 min. Po tym czasie wrzucamy ziemniaki również drobno pokrojone w kostkę i doprawiamy papryką, pieprzem i vegetą. Gotujemy 10 min i wrzucamy kapustę kiszoną. Całość gotujemy do miękkości mięsa. W trakcie gotowania można przyprawiać danie według swojego smaku

Życzę smacznego !