Dzisiejszy przepis na kapustę z mięsem mielonym nie należy z pewnością do trudnych. Przepis dostałam od koleżanki, która taką kapustę traktuje jako danie obiadowe i podaje z ryżem albo ziemniakami. Ja zazwyczaj taką kapustę traktuje bardziej jako farsz np. do naleśników, pity, pierogów albo rogali. Wtedy, w zależności od wielkości np. pierożków czasem rezygnuję z fasoli i groszku i zamieniam je np. na posiekane pieczarki, które prużę razem z mięsem i cebulką. W każdym razie efekt naprawdę pyszny
Potrzebne składniki:
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- około 250 g mięsa mielonego
- pół puszki groszku
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 średnia cebula
- 1 mały przecier pomidorowy
- 2 łyżki stołowe oleju
- przyprawy (sól, jarzynka, pieprz czarny mielony, czerwona ostra papryka)
Kapustę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe liście, myjemy i szatkujemy a następnie przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody i gotujemy po przykryciem aż kapusta się zagotuje i zmięknie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone a po chwili gdy już troszkę zbrązowieje dodajemy cebulkę i całość smażymy aż mięso będzie dobre.
Groszek i fasolkę osączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej groszek i fasolę i mieszamy. Po chwili dodajemy mięso z cebulką. Całość chwilkę gotujemy a następnie doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym oraz papryką, solą, pieprzem i odrobiną jarzynki.
Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego!