Dzisiejszy przepis na kapustę z mięsem mielonym nie należy z pewnością do trudnych. Przepis dostałam od koleżanki, która taką kapustę traktuje jako danie obiadowe i podaje z ryżem albo ziemniakami. Ja zazwyczaj taką kapustę traktuje bardziej jako farsz np. do naleśników, pity, pierogów albo rogali. Wtedy, w zależności od wielkości np. pierożków czasem rezygnuję z fasoli i groszku i zamieniam je np. na posiekane pieczarki, które prużę razem z mięsem i cebulką. W każdym razie efekt naprawdę pyszny :)

Potrzebne składniki:

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • około 250 g mięsa mielonego
  • pół puszki groszku
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • przyprawy (sól, jarzynka, pieprz czarny mielony, czerwona ostra papryka)

Kapustę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe liście, myjemy i szatkujemy a następnie przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody i gotujemy po przykryciem aż kapusta się zagotuje i zmięknie.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone a po chwili gdy już troszkę zbrązowieje dodajemy cebulkę i całość smażymy aż mięso będzie dobre.

Groszek i fasolkę osączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej groszek i fasolę i mieszamy. Po chwili dodajemy mięso z cebulką. Całość chwilkę gotujemy a następnie doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym oraz papryką, solą, pieprzem i odrobiną jarzynki.

Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut aby smaki się wymieszały.

Smacznego!