Składniki :

– 30 dag boczku wędzonego

– pół kaczki francuskiej

– 4 marchewki

– 2 pietruszki

– por

– mała główka kapusty

– pół dużego selera

– 4 pomidory

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– cząber

– sól

– vegeta

– pieprz

– 8 średnich ziemniaków

– 2 duże liście laurowe

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– liście lubczyku (maggi) – ja miałam zamrożone z ogródka , ale może być również suszone

– koncentrat pomidorowy – 4 łyżeczki

– 10 l wody

Kapustę poszatkować, warzywa zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę, por, cebula i boczek mogą być w całości, natomiast pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki.

Na palenisku ogrodowym rozpalić ognisko. Na trójnogu zawiesić kociołek węgierski i wlać  10l wody.  Następnie wrzucić kaczkę, boczek, starte warzywa, cebulę, kapustę, pomidory, czosnek oraz koncentrat. Przyprawić pieprzem, solą, vegetą do smaku i szczyptą cząbru. Gotować pod przykryciem godzinę , po czym wrzucić ziemniaki i gotować  45 min. W trakcie gotowania zalecam próbować zupę i dodawać przyprawy według swojego smaku i uznania.