Ciasto:

4 jajka

5 łyżek mąki

1 łyżka kakao

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

25 dag masła 82%

3 jajka

6 łyżek cukru

1 tabliczka mlecznej czekolady

2 łyżki rodzynek

2 łyżki zmielonych migdałów

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Ciasto:

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana stanie się szklista. Wbijaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Dodaj sypkie produkty i wymieszaj. Wlej na ciasto na blachę, posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem i zwiń w rulon. Odstaw, aby wystygło.

Masa:

Jajka ubij z cukrem. Masło zmiksuj. Dodaj jajka i stopioną, wystudzoną czekoladę. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto rozwiń, posmaruj 2/3 masy i znów zwiń. Resztą masy udekoruj wierzch rolady. Już nabrałam apetytu na tę roladę. Wykonam ją w najbliższych dniach i sprezentuje cioci na Imieniny. Będzie to miła niespodzianka.