Składniki:

  • 1 kaczka
  • 150 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 25 g (2 – 3 łyżki) mieszanki przypraw (np. mieszanina tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, bazylii, oregano, kminku, lubczyku, cukru lub podobna)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, smalec

Przygotowanie:

Kaczkę myję i ćwiartuję na kawałki (nogi, piersi z żeberkami, skrzydełka) przy pomocy nożyc kuchennych lub tasaka. Będę piekł ją w kawałkach.

Przygotowuję marynatę: olej mieszam z przyprawami, doprawiam sokiem z cytryny. Dodaję też posiekany drobno czosnek. Mięso zalewam marynatą i dokładnie ją nacieram. Pojemnik z miesem przykrywam i odstawiam do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia obieram cebulę (kroję w piórka) i jabłka (w kostkę). Mięso wraz z marynatą oraz skrojonymi właśnie jabłkami i cebulą przekładam do większej brytfanny, po drodze soląc nieco. Na wierzch układam kilka cienkich plastrów smalcu.

Nagrzewam piec do 190’C. Piekę kaczkę około 80 minut, podlewając sosem od czasu do czasu.

Podawanie:

Z ziemniakami i surówką.