Składniki:

  • 12 sztuk kotletów jagnięcych
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki garam masala
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kardamonu w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka kolendry posiekanej
  • 1 łyżka mięty posiekanej
  • sól
  • 5 kropli koncentratu burakowego

Przepis:

Kotlety jagnięce oczyszczamy z tłuszczu, a kostki z błon. Czosnek obieramy i miażdżymy.
Przygotowanie kotletów:
300 ml jogurtu mieszamy z garam masala, chili, kardamonem, szafranem i barwnikiem. Soli do smaku. Kotlety wsadzamy do tak przygotowanej marynaty i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy kotlety na ruszcie przez 10 minut
Sos:
Do garnka wlewamy 300 ml jogurtu i dodajemy świeże zioła i pół łyżeczki chili. Podgrzewamy na małym ogniu, uważając, żeby nie doprowadzić jogurtu do wrzenia.
Upieczone kotlety polewamy sosem. Najlepiej smakują z ryżem.